Băuturile cu colagen: Ajută la îmbătrânirea pielii?

În vremurile noastre, preocuparea pentru aspectul exterior a explodat, cu tot felul de produse precum colagenul, care afirmă că ne pot ajuta să arătăm mai tineri și mai sănătoși. Unul dintre produsele care au apărut și care afirmă că vor îmbunătăți și prelungi tinerețea pielii sunt băuturile cu colagen. Aceste produse conțin o gamă mare de ingrediente active care lucrează într-un pachet single ce are National Collagen Day pe 1 iulie, și an de an numărul de produse crește.

Dar ce sunt băuturile cu colagen, și ce efecte au ele asupra pielii tale? În această postare vom vorbi despre ce sunt aceste băuturi, care sunt beneficiile lor și cum le poți include în stilul tău de viață.

Ce este colagenul?

Colagenul este una dintre proteinele cheie care compun structura pielii, și care este responsabil pe o gamă largă de beneficii de frumusețe și de sănătate.

Colagenul reprezintă aproximativ a treia parte din materia organică a corpului uman. Acesta se găsește în piele, oase, tendoane, ligamente și țesuturi conjunctive; în plus, colagenul joacă un rol important în sănătatea unghiilor, a părului și protejează organele interne și țesuturile.

Cu vârsta, producția de colagen a organismului scade, iar în același timp există pierderi de colagen datorate expunerii la factorii de mediu, cum ar fi razele UV, fumatul, dieta și stilul de viață nesănătos.

Produsele care sunt etichetate ca fiind alcătuite din colagen provin în general din surse animale, de obicei sub formă de praf sau geluri sau capsule care trebuie consumate.

Care sunt beneficiile băuturilor cu colagen?

Băuturile cu colagen sunt considerate a fi una dintre cele mai eficiente căi pentru a furniza colagen organismului prin dieta ta zilnică. Aceste băuturi pot conține atât colagen obținut din surse animale, cât și din legume și alte surse vegetale.

Băuturile cu colagen sunt recomandate pentru o mulțime de potențiale beneficii, precum:

  • Imbunătățirea elasticității pielii
  • Încetinirea îmbătrânirii pielii
  • Reducerea ridurilor expressioniste
  • Îmbunătățirea sănătății părului, unghiilor și a articulațiilor
  • Îmbunătățirea sănătății osoase
  • Întârzierea degradării ligamentelor și tendoanelor
  • Îmbunătățirea digestiei
  • Îmbunătățirea sănătății și a libidoului

Cercetarea în domeniul beneficiilor colagenului asupra pielii, părului și sănătății articulațiilor este suficient de limitată. Cu toate acestea, există rezultate care susțin că anumite produse și anumite doze pot avea efecte pozitive asupra sănătății.

Un studiu de anul 2016 a urmărit efectul băuturilor cu colagen cu privire la diferențele de vârstă ale pielii. 37 de subiecți cu vârsta între 25 și 55 de ani au luat parte la această cercetare, care s-a desfășurat pe o perioadă de 8 săptămâni. Aceștia au băut băuturi cu colagen în fiecare zi timp de 8 săptămâni. După aceasta, cercetătorii și-au dat seama că există o corelație directă între consumul de colagen și îmbunătățirea elasticității pielii. Prin urmare, această cercetare recomandă folosirea băuturilor cu colagen pentru a obține o piele mai netedă și mai puternică.

Un alt studiu efectuat în 2018 a examinat efectele băuturilor cu colagen asupra articulațiilor. Grupul de 40 de subiecți cu vârsta între 18 și 55 de ani au luat parte la această cercetare, care s-a desfășurat pe o perioadă de două luni. Acestea au băut băuturi cu colagen în fiecare zi timp de 8 săptămâni. La sfârșitul studiului, grupul de subiecți a raportat îmbunătățirea durerii articulare și a mobilității, precum și reducerea inflamației și a rigidității articulațiilor.

Ce conțin aceste băuturi?

În general, băuturile cu colagen conțin combinații de acizi grași esențiali, vitamine și oligoelemente cum ar fi zinc si fier. Aceste produse pot conține, de asemenea, cantități mici de proteine și carbohidrați. Unii producători pot adăuga, de asemenea, plante și ierburi pentru a mări potențialul de beneficii al produselor lor.

Majoritatea băuturilor conțin o combinație bogat